Wycieczka do Radzionkowa
Dnia 29 maja uczniowie klas II A i II B wraz z nauczycielami wybrali się do Radzionkowa, koło Bytomia, aby poznać historię chleba i wziąć udział w warsztatach z ciastem.
Pierwszym punktem wycieczki była projekcja filmu pt. „Chleb” opowiadającego historię chleba, jego pochodzenie i tradycje z nim związane. Następnie uczniowie zapoznali się z procesem produkcji pieczywa, m.in. po to, aby móc świadomie przystąpić do własnych wypieków. Każdy uczestnik wycieczki otrzymał po kawałku surowego ciasta, z którego należało zrobić bułkę - plecionkę. Podczas, gdy uformowane wypieki zostały odstawione do wyrośnięcia, by w efekcie trafić do pieca, zwiedzających zaproszono do oglądania eksponatów związanych z produkcją i wypiekiem chleba tj. maszyn i urządzeń, narzędzi, wyposażenia wnętrz, a także dokumentów archiwalnych. Panie przewodniczki bardzo barwnie i ciekawie opowiadały o zgromadzonych w muzeum eksponatach sprzed lat, zaś wykład założyciela Muzeum Chleba - Pana Piotra Mankiewicza, który mówił, że - Muzeum powstało z szacunku dla historii i z potrzeby serca - był bardzo pouczający.
Niewątpliwie dużą atrakcją było przebywanie w klasie szkolnej z lat 60-70tych poprzedniego stulecia. Uczniowie mogli usiąść w starych, drewnianych ławkach z kałamarzami i popisać rysikami na kamiennych tabliczkach. Po tak ciekawych doświadczeniach przyszedł czas na konsumpcję własnych wypieków i zakup pamiątek.
Na zakończenie dzieci otrzymały zeszyty z okładkami przedstawiającymi Muzeum Chleba oraz zawierającymi przepis na pyszne plecionki. Wycieczka, która okazała się ciekawą i pouczającą wyprawą w czasie z pewnością na długo zachowa się w pamięci uczniów i nauczycieli. Zdjęcia z wycieczki znajdują się w galerii.
Sylwia Sperling